ELS ORÍGENS D'UMPAH-PAH

1987-88
Els germans Pau i Marc Marquès, guitarra i bateria d'Umpah-Pah, formen Swing Sec, junt amb Jep Prades, Jordi Bonet (cantant i baixista de Sui Generis) i Carles Alabern (saxo i primer mànager d'Umpah-Pah). Van gravar dos temes en un disc recopilatori de Banyoles.

1988
Un altre dels precedents és l'històrica banda gironina Mammy Oplins Band, formada per Marc Marquès (bateria), Joan Solà-Morales (baixista), Francesc Terrades (teclista), Jep Prades (guitarra), Carles Alabern (saxo) i el cantant "Pato". L'última actuació la van fer l'agost de 1993, en el festival de versions La Nit de la Iguana, celebrat a Blanes.

1988-89
Pep Puntí - després es canviaria el nom real per l'artístic d'Adrià-, i Eduard Canimas, actuen com a duet a diversos bars de Girona. Practiquen una particular impostació de la veu i fan lletres i cançons plegats, molt influenciats per Sisa o Pau Riba.
Pau i Marc Marqués, Joan Solà-Morales i Francesc Terrades graven un single amb el grup Set Jam. I, encara, la mateixa banda, sense Terrades, actuen sota el nom de Tremparols. Marc Marqués fa de bateria amb Sui Generis. El guitarrista Jordi Gimbernat i el baixista, Jona Solà-Morales, es coneixen tocant
a Entremesos Variats.


(Articles trobats a la revista ENDERROCK)