ROCK A TOTA LA PANTALLA


Els grups que van marcar l'època daurada del rock català són les estrelles de 'Rock & Cat', una pel·lícula documental dirigida per Jordi Roigé i coproduïda per TVC, que s'ha rodat al Liceu amb la participació dels músics que van ser-ne els protagonistes.


És un reconeixement a tota pantalla. És un homenatge documental a una generació de grups com ara Duble Buble, Sopa de Cabra, Els Pets, Sau, Sangtraït, Ja T'Ho Diré, Bars, Umpah-pah i Gossos, que en el seu dia van ser encasellats sota la poc concreta etiqueta de "rock català", però que van ser capaços de despertar autèntiques passions entre el públic alhora que rebien aferrissades crítiques per part dels mitjans de comunicació.
Parlem de Sopa de Cabra, parlem d'Els Pets, parlem de Sau, parlem de Sangtraït, parlem d'Umpah-pah, parlem de Bars, parlem de Ja T'Ho Diré, parlem de Lax'n'Busto, parlem d'una variada col·lecció de bandes que amb les seves músiques i amb les seves lletres van marcar una època.

Amb aquesta premissa, el periodista Jordi Roigé, exdirector de Catalunya Cultura, ha aconseguit el suport econòmic de Televisió de Catalunya (TVC) per rodar una pel·lícula testimonial d'aquest fenomen músico-generacional que el temps encara no ha pogut esborrar. Grups 'on the road again'
"És com una road movie", afirma Roigé, autor del guió i director del film. I la ruta que l'ha de dur cap a les pantalles es va aturar entre dijous i dissabte d'aquesta setmana a l'escenari del barceloní Gran Teatre del Liceu, que ha estat el lloc que s'ha escollit per rodar les actuacions que il·lustraran Rock & Cat.
Dijous, divendres i dissabte han estat tres dies d'activitat frenètica, en què a la gran meca de l'òpera barcelonina s'han pogut sentir temes emblemàtics que de manera natural li haurien de ser tan estranys com ara Clava't, L'Empordà, El far del sud, Boig per tu, El tren de mitjanit, Vespre, Bon dia, El vol de l'home ocell, Foc al cor, Si véns, Quan et sentis de marbre i Ull per ull, entre d'altres, amb què tenen en comú el fet de ser composicions que s'han recuperat de la memòria col·lectiva perquè, segons especifica Roigé, "tota obra d'art mereix ser revisitada".
Estrena: L'abril vinent
El documental, que de moment té en Rock & Cat el títol provisional, té prevista l'estrena per a l'abril de l'any vinent i comprèn l'època que va dels Duble Buble a Gossos, dues formacions que fan de cap, una, i de cua, l'altra, i que s'erigeixen en signes de parèntesis entre els quals es tanca la dècada d'or del rock fet en català, amb permís de la llunyana ona llatina dels pioners: Pau Riba, Sisa, Companyia Elèctrica Dharma i companyia.
Gràcies al rodatge de Rock & Cat s'ha pogut tornar a veure sobre el mateix escenari membres dels quatre grups que van protagonitzar el llegendari concert de la diada de Sant Jordi de 1991. No s'han barrejat, és cert, ni han cantat un tema tots plegats perquè encara hi ha barreres insalvables, però per les entranyes del Liceu corrien els sopes Josep Thió, Cuco Lisicic i Gerard Quintana; Pep Sala, de Sau; els tres Pets -Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falin Cáceres- i també en Quim Mandado, el cantant i baixista dels Sangtraït, que segueix lluint una esplèndida cabellera. Tots menys els Lax.
Amb ells, Cris Juanico, Sebastià Saurina i Carles Pons, dels Ja T'Ho Diré; els Gossos al complet; Montse Llaràs, dels Bars; Mari Martínez, dels Duble Buble, i
Adrià Puntí dels Umpah-pah. Només faltaven els Lax'n'Busto, que han declinat la invitació a participar-hi perquè, segons diu Roigé, "no els ha vingut de gust".
L'impuls quedarà reflectit a la pel·lícula amb tres temes inèdits d'autories compartides. El primer amb música de Josep Thió i lletra de Lluís Gavaldà, una parella que ja va col·laborar en una cançó del primer disc en solitari de l'exguitarrista dels Sopa; el segon fet per Gossos i Cris Juanico i, el tercer, per un duet inèdit, el format per Gerard Quintana i Pep Sala.
És, com a poc, una proposta de futur feta per una generació de músics que no només van marcar una època irrepetible, sinó que van crear un abans i un després en la música popular catalana.

Redactat per J.M. Hernández Ripoll Diari Avui - 07/08/05