ULLS CLUCS



"No es veu bé més que amb el cor. L'essencial és invisible als ulls."
Antoine de Saint-Exupéry, El Petit Príncep.

Pere Formiguera va néixer a Barcelona l'any 1952. És llicenciat en Història de l'Art per la Universitat Autònoma de Barcelona (1977). Membre del Departament de Fotografia de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1985-1987). Membre del consell assessor del Departament de Fotografia del Museu Nacional d'Art de Cataluna (MNAC).

"Ulls clucs", aquesta exposició consta d'una setantena de retrats amb els ulls tancats.
Amb la seva traïdora expressivitat, els ulls són el centre psicològic dels retrats tradicionals. Els ulls- humans o no- atreuen la nostra mirada. I això fa que la contemplació d'un retrat sempre ens sembli més personal- fins i tot més indiscreta-, que no pas la contemplació d'un paisatge.

Sorprenentment, Formiguera demana als seus models que tanquin els ulls. No ho fa primàriament per caprici de fer una fotografia diferent, ni tan sols per criticar la fotografia tradicional, sinó que, a través de la seva mirada i del circumstancial encegament dels seus models, està obrint noves perspectives a la nostra mirada.

Entre tots els models que han participat en aquesta sessió fotogràfica destaquen noms com: Antoni Bassas, Maria del Mar Bonet, Jordi Bosch, Pep Guardiola, Lluís Llach, Enric Marco, Miquel Martí i Pol, Nina, Joan Perucho, Tortell Poltrona, Quimi Portet, Claudi Puchades, Adrià Puntí, Pau Riba, Carme Riera, Joaquim Sala Sanahuja, Antoni Tàpies, Emili Teixidor, Emma Vilarasau...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Akesta obra, es actual? o es de fa un temps? gracies.Toni,

La Princesa dels ulls tristos ha dit...

Les fotografies van ser exposades al MNAC a principis de l'any 2002.

Anònim ha dit...

gracies! diuen k cada dia s'apren algo...